Home > De ingrepen > Vitrectomie

VITRECTOMIE

Bij een vitrectomie wordt het glasachtige lichaam ( = het vitreum) van het oog verwijderd. Er zijn verschillende indicaties voor deze ingreep: oa. netvliesloslating, macula pucker, macula gat, vitreum bloeding, vergevorderde diabetische retinopathie, etc.

 
 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-40.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

Een vitrectomie kan verricht worden onder lokale of algemene verdoving. Uw oogarts overlegt met u welk type verdoving voor u het meest geschikt is. Bij een vitrectomie wordt de glasachtige gelei (het vitreum) van het oog verwijderd. Afhankelijk van de indicatie en de situatie wordt het oog nadien gevuld met lucht, een gasbel van SF6 gas of siliconenolie.

Het voordeel van lucht en gas is dat bij deze ingreep er geen verandering van de brilsterkte is na de ingreep en dat de lucht/het gas uiteindelijk wordt geabsorbeerd. Siliconenolie moet weer verwijderd worden dmv een 2de operatie, na een periode van 2 à 8 maanden.  

DSC_0644.jpg

De techniek die gebruikt wordt is een ‘hechtingloze 23 gauge vitrectomie’. Deze techniek is zeer weinig invasief en dus minder pijnlijk en minder traumatisch voor het oog zodat de postoperatieve behandeling prettiger is voor de patiënt.

In geval er gas in het oog werd ingebracht dient de patiënt soms na de ingreep een specifieke houding aan te nemen, normaal gesproken 10 dagen. Deze positie (linker of rechter zijlig, met het gezicht naar beneden) dient dan aangenomen te worden enkele minuten per uur overdag of tijdens de slaap (dit wordt duidelijk met u besproken). De gasbel wordt geleidelijk geabsorbeerd door het oog. Als de bel is geabsorbeerd, vult de glasvochtholte zich met natuurlijk oogvocht.


Post-operatief

Na de operatie kan u na korte tijd terug naar huis. Het geopereerde oog krijgt een verband gedurende de eerste 24 uur. Aangezien u maar uit één oog ziet, kan u beter niet zelf met de wagen rijden.

Patiënten bij wie een gasbel werd ingebracht, mogen niet per vliegtuig reizen tijdens de periode dat het gas in het oog zit (reken dus op een tweetal weken). Veranderingen in de luchtdruk kunnen namelijk leiden tot uitzetten van de gasbel waardoor de druk in het oog toeneemt.

DSC_0664.jpg

De nazorg bestaat uit oogdruppels en/of medicatie. U mag uw gewone activiteiten uitvoeren.  Alleen zware inspanningen (heffen, bukken) moeten vermeden worden gedurende de eerste week.

Het meest voorkomende risico na een vitrectomie is een snellere ontwikkeling van staar. Bij patiënten van 55 jaar en ouder wordt daarom vaak tegelijk met de vitrectomie een cataractoperatie verricht.

Andere minder voorkomende complicaties omvatten infectie en netvliesloslating tijdens of na de ingreep, die beide onmiddellijk kunnen worden behandeld.

Uw controle-afspraken werden reeds afgesproken met de behandelend oogarts (na 1 dag en 1 week). U krijgt op het dagziekenhuis een afsprakenkaartje mee.


Contact

Bij vragen of problemen kan u best contact opnemen met de praktijk van uw behandelend arts:

Privéconsultatie dr. Huyghe - dr. Cardoen - dr. De Wilde - dr. Janssens - dr. Veckeneer - dr. Vermorgen: 03/776.21.67
Privéconsultatie dr. Boghaert: 03/755.41.88
Privéconsultatie dr. Boven: 03/252.46.83
Privéconsultatie dr. Deckers: 052/20.20.34
Privéconsultatie dr. Jacobs: 03/224.40.70
Privéconsultatie dr. de Vin: 0498/23.72.85

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60

U neemt best contact op wanneer u een pijnlijk en rood oog en/of een snel verminderend gezichtsvermogen heeft.