Home > De ingrepen > Sterilisatie

Sterilisatie

Sterilisatie of vasectomie is het onderbreken van de zaadleiders bij de man om ervoor te zorgen dat er geen zaadcellen in het sperma. De ingreep zorgt ervoor dat de man steriel wordt.

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Pre-operatief

Indien de ingreep onder algemene of epidurale verdoving gebeurt, zal een bloedafname, een elektrocardiogram en eventueel een radiografie van de borstkas worden uitgevoerd voor de geplande ingreep.

Bij een lokale verdoving zijn geen specifieke preoperatieve onderzoeken noodzakelijk.

De balzak wordt best thuis geschoren de dag voor de ingreep om wondbesmetting te vermijden.


Opname

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

Meer dan de helft van deze ingrepen gebeuren onder lokale verdoving. Onder lokale verdoving kan niet elke onaangename sensatie gegarandeerd vermeden worden. Indien gewenst kan dit ook onder algemene verdoving.

Bij een vasectomie wordt een kleine incisie gemaakt ter hoogte van de zaadstreng in het bovendeel van de balzak. De zaadleider wordt langs deze insnijding opgespoord en geïsoleerd van de bloedvaten naar de teelbal. Er wordt een segment zaadleider weggenomen en microscopisch onderzocht ter bevestiging. De beide einden worden toegebonden, toegebrand of begraven op een verschillende plaats in het scrotum. Meestal wordt een combinatie toegepast.

De duur van de operatie is meestal 15 tot 30 minuten.


Post-operatief

DSC_0664.jpg

Nazorg
Bij het thuiskomen na de ingreep neemt u best een pijnstiller onder vorm van Paracetamol 1g (dit kan u elke 4-6 uur herhalen al naargelang de pijn die u ervaart) of Diclofenac 75 mg 2 x 1/dag. De hinder in de balzak zal zich beperken tot de eerste 3-5 dagen: er kan zich wat ongemak en pijn voordoen. Er kan zich eveneens een bloeduitstorting voordoen die een verkleuring geeft van de balzak van blauw tot donkerpaars. Dit is te beschouwen als normaal. Ook pijn/hinder na het orgasme de eerste maand is nog normaal.

Verzorging
na 24u kan u een gewone douche nemen, de wondjes behoeven vanaf dan geen verband meer of andere verzorging (eventueel af en toe ontsmetten met isobetadine). De hechtingen verdwijnen na een periode van twee à drie weken.

Intimiteit
De vasectomie heeft geen invloed op erecties of het libido en er verandert nauwelijks iets aan de consistentie van het sperma. Seksuele activiteit kan dus hernomen worden van zodra er geen pijn meer ervaren wordt.


Contact

Bij vragen of problemen kan u contact opnemen met de consultatie urologie op het nummer: 03 760 23 59.

U neemt best contact op wanneer u pijn heeft die eerder toeneemt de dagen na de ingreep i.p.v. te verminderen; forse en pijnlijke zwelling heeft van de balzak of koorts maakt.

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60