Plaatsen van een Suprapubische sonde

Een suprapubischeblaaskatheter (boven het schaambeen) (SPS) is een dun slangetje dat via een insnede via de buikwand in de blaas wordt gebracht. Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, bevindt zich aan het uiteinde een ballonnetje dat gevuld wordt met water. Door de katheter kan urine aflopen.

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-30.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

Bij deze procedure wordt een katheter of sonde ingebracht in de blaas via een kleine insnede net boven het schaambeen. 

Wanneer een urinekatheter langere tijd of permanent ter plaatse moet blijven zal dit steeds de voorkeur hebben boven een katheter die in het plaskanaal zit. Niet alleen vermijdt dit littekenvorming en beschadiging van het plaskanaal het kan in bepaalde gevallen ook nuttig zijn om het hernemen van het spontaan plassen te oefenen. 

DSC_0644.jpg

Post-operatief

Hond+pediatrie-1+%283%29.jpg

Wondzorg

De insteek opening van de suprapubische sonde (SPS) dient driemaal per week verzorgd te worden. Bij etterig beslag ter hoogte van de insteekplaats dient er dagelijks wondzorg te gebeuren.

Urologische opvolging

Vier weken na de plaatsing heeft u een controle afspraak bij de uroloog.

De sonde wordt gewisseld na 8 weken, dit gebeurt de eerste maal op de raadpleging urologie, nadien kan dit door de thuisverpleegster gebeuren mits voorschrift van uw uroloog.

Complicatie

Het is normaal dat u de eerste dagen pijn hebt in de onderbuik als gevolg van de ingreep. Er kan regelmatig bloed in de urine worden gezien. Ook kan de insteekplaats wondvocht vertonen de eerste weken na de plaatsing. Er wordt best een verzorging met desinfectie en steriel kleefverband voorzien 3 maal per week. Dit gebeurt doorgaans door de thuisverpleging. Een attest hiervoor werd voorzien.

Ondanks alle voorzorgen kan een blaasontsteking na deze ingreep optreden, dit zal u merken aan toenemende klachten pijn in de onderbuik, zeer vaak aandrang om te plassen, eventueel koorts. In dit geval neemt u best contact op met de huisarts om en urinestaal te laten onderzoeken en gepast antibioticum te starten. Indien uw huisarts niet beschikbaar is kan u zich wenden tot het ziekenhuis.

Het is mogelijk dat u urineverlies heeft via de natuurlijke weg of via de insteekplaats van de sonde. Dit voelt aan als ‘plasdrang’. Dit wordt veroorzaakt door blaasspasmen. Hiervoor kan medicatie voorzien worden. U kan hiervoor terecht op de dienst urologie .

Sonde gebruik

Uw sonde is verbonden met een opvangzak of met een katheterventiel. In geval van gebruik van een opvangzak, kan deze geleegd worden via het ventiel onderaan de zak. Wekelijks wordt deze zak best vervangen. In het geval de sonde verbonden is met een katheterventiel om de blaas te ledigen wordt dit best elke 3-4 uur gedaan.


Contact

Bij vragen neemt u contact op met de consultatie urologie op het nummer: 03 760 23 59

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60