Home > De ingrepen > Springvinger

SPringvinger

De buigpezen van de duim of de vingers schuiven aan de basis van de vingers door een tunnel. Deze tunnel kan vernauwen of de pees verdikken, zodat de pees niet meer soepel kan glijden. Hierdoor ontstaat eerst een verspringend gevoel van de duim of de vingers. In een later stadium kan dit leiden tot een volledige blokkage met pijn in de handpalm aan de basis van de vinger.

 
 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.

DAGZ-40.jpg

Ingreep

 

Deze operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd in het dagziekenhuis. Dit betekent dat de verdoving wordt uitgevoerd door de chirurg.

Er wordt een kleine insnede gemaakt aan de basis van de vinger in de handpalm en de peesschede op de plaats van de zwelling wordt geopend.


Post-operatief

Na de operatie hebt u meestal weinig of geen pijn. Op het dagverblijf zullen ze uw volgende afspraak meegeven. De eerste zorgen na de operatie worden door uw huisarts verstrekt.

Follow-up
Na het verwijderen van de hechtingen (na twee weken) kan de hand weer volledig normaal gebruikt worden. Sommige patiënten ervaren na de operatie nog enige tijd een lichte zwelling ter hoogte van het litteken of stijfheid van de vinger, met name patiënten met reuma of suikerziekte. Aanvullend kan kortdurend kinesitherapie nodig zijn.

Beweging
De beweeglijkheid van de vinger is meteen na de operatie weer normaal. De aangedane vinger moet meteen na de operatie regelmatig gebogen en gestrekt worden om verklevingen te voorkomen.


Contact

U kan bij vragen of problemen steeds bellen naar:
het secretariaat van Care To Move: 03 778 11 11
het secretariaat van Orthokliniek: 03 500 76 30
het secretariaat van Orthoteam: 03 760 23 07

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60