Home > Uw ingreep: A tot Z

Afspraak maken

DAG 0

Om een afspraak te maken bij een arts-specialist binnen AZ Nikolaas, raden wij u aan u te laten adviseren door de huisarts. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen naar de geschikte chirurg voor uw probleem.

Een afspraak maken kan u doen door
- het centrale nummer te bellen op 03 760 60 60
- rechtstreeks te bellen met de raadpleging

Bij het vastleggen van een afspraak zal uw gsm-nummer gevraagd worden. Naargelang de dienst kan u indien u dit wenst 24 tot 48 uur voor uw afspraak een sms-herinnering ontvangen. Dit sms-bericht is afkomstig van een generiek nummer en wordt enkel naar uw gsm-nummer verstuurd. Indien u geen sms-herinnering wenst te ontvangen, kunt u dat meedelen bij het maken van uw afspraak.

De centrale afspraakdienst is telefonisch te bereiken:
- maandag tot vrijdag van 8:00u tot 18:00
- gesloten tijdens het weekend en op feestdagen

Tijdens drukke periodes kan u via uw telefoon de keuze indrukken om teruggebeld te worden.

De consultatie

DAG 1

Gelieve tijdig aanwezig te zijn op uw geplande consultatie met de chirurg.

Indien u de afspraak niet langer haalt, breng dan het secretariaat van uw arts op de hoogte. U kan ook altijd contact opnemen met het algemeen nummer van AZ Nikolaas: 03 760 60 60.

Tijdens de consultatie zal de arts de nodige gegevens aan u opvragen om de ingreep op een veilige en onderbouwde manier te laten doorgaan. U bent zeker welkom om zelf voldoende informatie met uw arts te delen of te vragen. Vermelden van bestaande allergieën of thuismedicatie die u neemt, zijn cruciaal.

De arts zal u de nodige informatie meedelen omtrent uw ingreep en de opvang tot 24 uur na uw opname. U wordt voorzien van de brochure van het dagziekenhuis en de preanesthesievragenlijst. Gelieve deze documenten grondig door te nemen en in te vullen gezien deze cruciale informatie bevatten.

Indien u daarna nog vragen heeft, moedigen wij u aan uw arts of huisarts hierover aan te spreken.

Preoperatieve onderzoeken

OPTIONEEL

Indien u ouder bent dan 65 jaar zal u steeds een labo-onderzoek en een EKG moeten laten nemen voor uw ingreep.

Sommige patiënten met risicovolle ziektebeelden worden onderworpen aan extra onderzoeken om de veiligheid van de patiënt te garanderen. In opvolging van die onderzoeken hebben zij een afspraak met de anesthesist om de resultaten en de gevolgen voor de ingreep te bespreken. Uw behandelend arts zal u hierover inlichten.

MEDICATIE

DAGEN VOOR DE INGREEP

Voor de ingreep heeft u met uw arts besproken of u de medicijnen die u normaal gezien inneemt, al dan niet mag blijven innemen voor de ingreep. Wees vooral aandachtig wanneer u diabetes heeft of bloedverdunnende medicatie inneemt. Wij raden u aan deze richtlijnen strikt op te volgen. Indien u de medicatie niet stopzet, kan de ingreep namelijk niet doorgaan.

Bij onzekerheid consulteer uw behandelend arts of de preanesthesie consultatie. Meer informatie vindt u hier

niet vergeten!

DAG VAN DE INGREEP

Belet
Indien u op de afgesproken opnamedatum onverwachts verhinderd bent, vragen wij u om tijdig de dienst Opnameplanning van het ziekenhuis te verwittigen (03 760 60 81). Bij voorkeur twee dagen voordien.

Hygiëne
Besteed de nodig aandacht aan lichamelijke hygiëne. Neem een bad of douche de ochtend van de ingreep en poets uw tanden. Tandprothesen dienen verwijderd te worden voor de ingreep, net als contactlenzen. Verwijder vooraf alle maquillage, nagellak, juwelen en piercings.

Nuchter
U moet nuchter zijn voor de ingreep. U mag zes uur voor de opname niet langer eten, drinken, roken of snoepen. Zuiver water mag gedronken worden tot twee uur voor de ingreep. Niet nuchter zijn leidt tot uitstel of annulering van uw ingreep. Meer informatie vindt u hier


Benodigdheden
Hier vindt u een overzicht van alles wat u dient mee te nemen naar het dagziekenhuis.

DAGZIEKENHUIS SINT-NIKLAAS

DAG VAN DE INGREEP

Inschrijven
Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt. U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.

DAGZIEKENHUIS BEVEREN

DAG VAN DE INGREEP

Inschrijven
Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis op de derde verdieping waar u zich aanmeldt aan de balie. Hier wordt een anamnese afgenomen. Nadien neemt u plaats in de wachtzaal waar u zal wachten tot u aan de beurt bent. De verpleegkundige zal u begeleiden naar de kleedkamers waar u vervolgens uw voorwerpen kan achterlaten in een locker. In deze verkleedruimten wordt u opgehaald wanneer ze in het operatiekwartier voor u klaar zijn. Pas na de ingreep komt u terug in de zaal of op uw kamer. Indien u voor een éénpersoonskamer heeft gekozen, zal u vanuit de wachtzaal begeleid worden naar uw kamer van zodra het uw beurt is. Daar zal u worden opgehaald om naar de operatiezaal te gaan.

De operatie

DAG VAN DE INGREEP
Een verpleegkundige brengt u naar de operatiezaal. Daar neemt de anesthesist nog een aantal belangrijke punten met u door. Vlak voor de ingreep wordt uw identiteit en het betrokken lichaamsdeel regelmatig gedubbelcheckt. Voor specifieke informatie omtrent uw ingreep, kan u meer informatie terugvinden hier.

Na de ingreep
Wanneer de ingreep is afgelopen wordt u naar de ontwaakzaal gebracht. Hier is geen bezoek toegelaten. Van zodra u voldoende wakker bent, wordt u terug overgebracht naar het dagziekenhuis.

HET ONTSLAG

DAG VAN DE INGREEP
Afhankelijk van de verdoving die u heeft gekregen, blijft u nog enkele uren onder toezicht op het dagziekenhuis. U mag het dagziekenhuis niet verlaten zonder uitdrukkelijke toestemming van de betrokken dienst of arts.

U krijgt nog de nodige informatie in verband met verdere verzorging en pijnstilling. Indien nodig komt de kinesist bij u langs op het dagziekenhuis voor educatie.

Bij ontslag krijgt u de nodig documenten mee naar huis. Een ontslagbrief voor u, uw huisarts, mogelijke andere zorgverleners, aangevuld met een medicatieoverzicht.

Indien u enige vorm van verdoving heeft ondergaan, mag u niet zelfstandig naar huis. De eerste nacht na de ingreep mag u bovendien niet alleen blijven. U dient er dus voor te zorgen dat iemand u komt ophalen van het ziekenhuis.

Voor u vertrekt, meldt u dit aan de verpleegpost. Verder hoeft u niets meer te doen. Uw factuur ontvangt u enkele weken na ontslag.


Een volledig overzicht vindt u ook terug in de brochure en op de website van AZ Nikolaas onder het luik Praktisch.