Nagelbedplastie

Een nagelbedplastie wordt uitgevoerd wanneer iemand last heeft van een ingegroeide teennagel.  Doordat het uiteinde van de nagel de huid in de hoeken beschadigd, ontstaat er vaak een infectie met roodheid, zwelling, pijn en ettervorming. Deze infectie kan behandeld worden met ontsmettende middelen en antibiotica maar aangezien de oorzaak niet wordt weggenomen, komt deze vaak terug. De belangrijkste oorzaken van een ingegroeide teennagel zijn: het fout afknippen van de nagel, het dragen van nauw schoeisel of de vorm van de nagel zelf. Meestal komt een ingegroeide teennagel voor aan de grote teen.

 

Belangrijke informatie

Medicatie: u zet de inname van medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer uw kind medicatie voor diabetes inneemt. Inhalatiemedicatie (aerosol, puff,…) mogen niet stopgezet worden. Bij twijfel neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet de pre-anesthesievragenlijst, het informed consent en eventueel de preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal de ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-61.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft uw kind in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

Uw kind krijgt een identificatiebandje waar zijn of haar naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor de veiligheid van uw kind, is het van belang deze aan te houden gedurende het gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het kinderdagziekenhuis. Deze bevindt zich in de kinderafdeling. Wanneer u daar binnenkomt mag u de rode voetjes op de vloer volgen en u aanmelden bij het kinderdagziekenhuis. U zal door de aanwezige verpleegkundige verder begeleid worden.


Ingreep

Voorafgaand aan de chirurgische interventie wordt de aangedane teen schoongemaakt met een aseptisch middel. Hierna wordt de lokale verdoving toegepast. Uw kind dient voor deze ingreep dus niet nuchter te zijn.

De ingreep die zal plaatsvinden is besproken met uw chirurg en bestaat uit één van volgende:

Nagelbedplastie
Hierbij wordt een klein deel van de nagel verwijderd samen met omliggende ontstoken huid. De bedoeling is dat ook een deel van het nagelbed wordt verwijderd zodat de nagel permanent wat smaller wordt. Als al het ontstoken weefsel en een deel van de nagel verwijderd is, worden beiden terug aan elkaar gehecht.

Uil pediatrie-1 (3).jpg

Post-operatief

Hond+pediatrie-1+%283%29.jpg

Na de ingreep wordt een compressief en ontsmettend verband geplaatst. Dit verband blijft in principe vijf dagen ter plaatse en kan dan, door de huisarts, verwijderd worden. De hechtingen worden veertien dagen na de ingreep verwijderd indien ze niet spontaan verdwijnen. De wonde dient gedurende twee weken droog en proper gehouden te worden. Normaal gezien worden er geen antibiotica toegediend na de operatie tenzij er nog een zware ontsteking aanwezig was.


Contact

In geval van infectie of bloeding, gelieve contact op te nemen met:

het secretariaat van Care To Move: 03 778 11 11
het secretariaat van Orthokliniek: 03 500 76 30
het secretariaat van Orthoteam: 03 760 23 07

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03/760.60.00