Knie-Arthroscopie

Een arthroscopie van de knie is een kijkoperatie waarbij er met een soort 'naaldlens', aangesloten op een camera, in de knie wordt gekeken. De letsels in de knie worden behandeld met micro-instrumenten langs kleine snedes in de huid.

 
 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien uw kind deze ingreep ondergaat, zal hij of zij nuchter moeten zijn. Dit betekent dat zes uur voor de opname niet gegeten mag worden en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof mag gedronken worden. Melk moet ook ten laatste 6 uur voor de opname gedronken worden. Indien u nog borstvoeding geeft, mag dit tot 4 uur voor de opname plaatsvinden. U vindt deze informatie terug op de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer uw kind medicatie voor diabetes inneemt. Inhalatiemedicatie (aerosol, puff,…) mogen niet stopgezet worden. Bij twijfel neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet de pre-anesthesievragenlijst, het informed consent en eventueel de preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal de ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-61.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft uw kind in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

Uw kind krijgt een identificatiebandje waar zijn of haar naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor de veiligheid van uw kind, is het van belang deze aan te houden gedurende het gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het kinderdagziekenhuis. Deze bevindt zich in de kinderafdeling. Wanneer u daar binnenkomt mag u de rode voetjes op de vloer volgen en u aanmelden bij het kinderdagziekenhuis. U zal door de aanwezige verpleegkundige verder begeleid worden.


Ingreep

Uw kind wordt onder volledige narcose gebracht bij het uitvoeren van de arthroscopie.

Met een naaldlens, aangesloten op een camera, wordt in de knie gekeken. De letsels in de knie worden behandeld met micro-instrumenten langs kleine snedes in de huid. Om een helder beeld te behouden tijdens de ingreep, wordt het kniegewricht met vloeistof gespoeld en wordt de operatie vaak onder bloedleegte uitgevoerd. Het bloed wordt dan uit het operatiegebied weggestreken en met een opgepompte bloeddrukband wordt het gebied 'bloedleeg' gehouden. De ingreep wordt gevolgd op een TV monitor

Uil pediatrie-1 (3).jpg

Post-operatief

Hond+pediatrie-1+%283%29.jpg

Draadjes
De draadjes worden na tien dagen verwijderd door uw arts tenzij anders vermeld.

Complicaties
Een arthroscopie is een uiterst veilige ingreep waarbij zelden verwikkelingen optreden. Toch is een forse, langdurige zwelling of een bloeding in de knie mogelijk. Bij zwelling wordt aangeraden te rusten, het been te verhogen en een koelelement (bv. Cold Pack) voor vijftien minuten op de knie te leggen. Een lichte zwelling na de ingreep is normaal. De zwelling zal na enkele dagen terug afnemen. Bij een bloeding neemt u best contact op met de huisarts.

Mobiliteit
Na de ingreep mag de knie stilaan mobiliseren binnen de pijngrenzen. Extreme bewegingen zijn echter niet toegelaten. Hurken en knielen moeten vermeden worden. De knie mag de eerste week slechts voorzichtig worden belast. Dit wil zeggen dat uw kind binnen uw huis zonder krukken mag rondlopen, maar buitenshuis gebruik maakt van beide krukken.

Zwemmen en fietsen dienen te worden uitgesteld tot na de controle consultatie drie weken na de ingreep. Indien alles normaal verliep, zal uw kind deze activiteiten terug mogen aanvangen. Lopen en springen zal langere tijd moeten uitgesteld worden.

Bekijk zeker ook alle brochures die u heeft ontvangen in verband met nazorg en revalidatie.

Bovenstaande informatie is geldig tenzij u anders werd geïnformeerd.


Contact

U kan bij vragen of problemen steeds bellen naar:
het secretariaat van Care To Move: 03 778 11 11
het secretariaat van Orthokliniek: 03 500 76 30
het secretariaat van Orthoteam: 03 760 23 07

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03/760.60.00