Home > De ingrepen > Hallux Valgus

Hallux Valgus

Een hallux valgus betekent letterlijk “scheve grote teen”. Bij deze afwijking lijkt de grote teen naar de buitenzijde van de voet te groeien en ontstaat er een knobbel of bunion aan de binnenzijde van de voet. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

 
 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.

DAGZ-40.jpg

Ingreep

 

Bij een operatie wordt de knobbel aan de binnenzijde weggenomen. Dit is echter onvoldoende om een goede correctie te bekomen dus dient ook een breuk aangebracht te worden in het middenvoetsbeen en in het basiskootje van de grote teen. Deze breukjes worden dan verschoven en gefixeerd met schroeven zodat het bot in gecorrigeerde positie terug vastgroeit. Dit alles gebeurt onder locoregionale verdoving tenzij algemene verdoving is aangewezen. Dit betekent dat u wakker bent, maar geen pijn kan voelen in de voet.

 

Post-operatief

Steunname na de ingreep is vrij snel toegelaten, maar is afhankelijk van het advies van uw behandelend arts. Neem voldoende rust met uw voet in hoogstand.

Wanneer deze weken voorbij zijn, mag u beginnen steunen in een postoperatieve schoen die gedragen wordt tot zes weken na de operatie. Deze schoen heeft een heel stijve zool en ontlast de voorvoet gedeeltelijk. Na de zes weken mag u terug gewone schoenen beginnen dragen.

Belangrijk om weten is dat de voet drie tot vier maanden na de operatie gezwollen kan blijven.


Contact

U kan bij vragen of problemen steeds bellen naar:
het secretariaat van Care To Move: 03 778 11 11
het secretariaat van Orthokliniek: 03 500 76 30
het secretariaat van Orthoteam: 03 760 23 07

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60