Home > De ingrepen > Gastroscopie

Gastroscopie

Onderzoek waarbij de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken worden via een flexibele slang voorzien van een videocamera ingebracht via de mond. Via deze weg kunnen ook weefselstalen genomen worden en kleine ingrepen uitgevoerd worden.

 
 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Pre-operatief

Breng de dokter op de hoogte van:

 • stollingsproblemen of inname van bloedverdunners (Marevan®, Sintrom®, Marcoumar®, Ticlid®, Plavix®, Pradaxa®, Xarelto®, Brilique®, Aspirine, .....)

 • recente inname van ontstekingsremmers

 • eventuele problemen bij vroegere sedatie/narcose

 • een allergie of intolerantie (latex, Xylocaïne®, Dormicum®, Diprivan® ...)

 • suikerziekte

 • hartkunstklep (soms moeten dan vooraf antibiotica worden gegeven)

 • hart-of longproblemen

 • zwangerschap

DSC_0631.jpg

Opname

DSC_0544.jpg

Je meldt je aan bij de receptie van het ziekenhuis een half uur vóór het afgesproken uur. Je schrijft je in voor de raadpleging en je begeeft je naar de poli maag-darmziekten.

 • Een verpleegkundige zal je naar het onderzoekslokaal begeleiden.

 • Vooraf zal gevraagd worden je vals gebit te verwijderen en bril af te zetten.

 • Het onderzoek vindt plaats in linkerzijligging.

 • In geval van lokale keelspray maak je het onderzoek bewust mee. Hierbij wordt de achterzijde van de mond en de keel lokaal verdoofd om een braakreflex te onderdrukken. Je zal een stijf gevoel gewaarworden in de keel, maar je kan gewoon door de mond of neus ademen.

 • Indien je opteert voor een verdoving wordt verdovende medicatie via een ader ingespoten. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel en zal de ongemakken van het onderzoek herleiden tot een minimum.

 • Er wordt een mondstuk tussen de tanden gebracht om je tanden en de gastroscoop te beschermen.


Onderzoek

Bij een gastroscopie of maagonderzoek wordt een soepele tube (gastroscoop) gebruikt om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te onderzoeken. De gastroscoop verschaft een kleurenbeeld van de binnenzijde van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Doorheen de gastroscoop kunnen andere instrumenten ingebracht worden voor het afnemen van weefselstalen (biopsies), voor later microscopisch onderzoek. Via de gastroscoop kan lucht ingeblazen en vocht afgezogen worden om het zicht te verbeteren.

DSC_0644.jpg

Post-operatief

DSC_0664.jpg

De verdoving is vlug uitgewerkt na het onderzoek. Soms brengt men je even naar de ontwaakzaal, daarna word je naar je kamer gebracht.

 • Daar blijf je nog tot de dokter de resultaten van het onderzoek komt melden (meestal tussen 17-18 u voor een onderzoek in de namiddag, tussen 11-12u wanneer het onderzoek in de voormiddag is uitgevoerd).

 • Wanneer u terug bent op de kamer, mag u iets drinken. Als de verdoving is uitgewerkt en je geen last hebt aan de buik, mag je na 1 uur eten, tenzij anders voorgeschreven door de arts.

 • Hou er rekening mee dat je niet zelf met de auto mag rijden.

 • De dag na het onderzoek kan je je normale activiteiten hervatten.

 • Zeer uitzonderlijk (indien bv. erg grote poliepen werden verwijderd) kan je gevraagd worden om een nacht onder toezicht in het ziekenhuis te blijven.


Contact

Bij vragen of problemen kan u contact opnemen met de consultatie Gastrogroep op het nummer 03/760.29.34 tijdens de kantooruren.
Patiënten van dr. Frederiks kunnen bij vragen of problemen contact opnemen op volgend nummer: 03/780.41.79.
Patiënten van dr. De Geeter kunnen bij vragen of problemen contact opnemen op volgend nummer: 052/50.56.55.

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60