Gastroscopie

Onderzoek waarbij de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken worden via een flexibele slang voorzien van een videocamera ingebracht via de mond. Via deze weg kunnen ook weefselstalen genomen worden en kleine ingrepen uitgevoerd worden.

 
 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien uw kind deze ingreep ondergaat, zal hij of zij nuchter moeten zijn. Dit betekent dat zes uur voor de opname niet gegeten mag worden en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof mag gedronken worden. Melk moet ook ten laatste 6 uur voor de opname gedronken worden. Indien u nog borstvoeding geeft, mag dit tot 4 uur voor de opname plaatsvinden. U vindt deze informatie terug op de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer uw kind medicatie voor diabetes inneemt. Inhalatiemedicatie (aerosol, puff,…) mogen niet stopgezet worden. Bij twijfel neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet de pre-anesthesievragenlijst, het informed consent en eventueel de preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal de ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Pre-operatief

 

Uw kind mag ‘s morgens niet eten maar mag nog heldere (gesuikerde) dranken drinken tot acht uur. Vanaf acht uur dient uw kind strikt nuchter te zijn. Uw kind mag wel zijn gebruikelijke medicatie innemen met een slokje water. U komt binnen om 11u45 ‘s morgens en meldt zich aan bij de balie ingang campus Lodewijk De Meesterstraat.

Vlinder+pediatrie-1+%282%29.jpg

Onderzoek

DSC_0644.jpg
 

Een gastroscopie wordt onder de leeftijd van 16 jaar uitgevoerd door een kinderarts.

Het onderzoek wordt verricht onder algemene narcose om het comfort van het kind te verzekeren. Indien uw kind reeds tanden heeft, wordt een mondstukje in de mond gebracht zodat de gastroscoop hierdoor niet per ongeluk beschadigd wordt. Een diagnostisch onderzoek duurt enkele minuten.


Post-operatief

Na het onderzoek komt de uitvoerend arts met u het resultaat bespreken. Dit wordt ook opgestuurd naar de doorverwijzend arts. De uitslag van het eventuele weefselonderzoek is pas na 7-10 dagen bekend. Ook dit wordt naar de doorverwijzend arts verzonden.

Risico’s

Een gastroscopie is een zeer veilig onderzoek. Complicaties tijdens een diagnostische gastroscopie zijn zeer zeldzaam. Zeer uitzonderlijk komt een perforatie van de slokdarm of dunne darm voor. Dit zal de hospitalisatieduur van uw kind verlengen.

Pauw pediatrie-1 (2).jpg

Contact

Bij vragen of problemen kan u contact opnemen met het secretariaat pediatrie op het nummer: 03/760.76.15