Frenulotomie

Bij een frenulotomie wordt onder algemene verdoving het 'toompje' tussen de eikel de voorhuid doorgesneden. Dit kan nodig zijn wanneer het frenulim te kort is.

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien uw kind deze ingreep ondergaat, zal hij of zij nuchter moeten zijn. Dit betekent dat zes uur voor de opname niet gegeten mag worden en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof mag gedronken worden. Melk moet ook ten laatste 6 uur voor de opname gedronken worden. Indien u nog borstvoeding geeft, mag dit tot 4 uur voor de opname plaatsvinden. U vindt deze informatie terug op de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer uw kind medicatie voor diabetes inneemt. Inhalatiemedicatie (aerosol, puff,…) mogen niet stopgezet worden. Bij twijfel neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet de pre-anesthesievragenlijst, het informed consent en eventueel de preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal de ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-61.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

 

Bij een frenulotomie wordt met een mesje de streng doorgesneden. Dit wordt gedaan tot er zo weinig mogelijk weefsel nog tegentrekt.

In het frenulum zit een arterie, de arteria frenularis. Bij de ingreep wordt ze dichtgebrand. Soms dient ze zelfs effectief afgebonden te worden omdat ze groot kan zijn. In elk geval groot genoeg om een bloeding na een operatie te veroorzaken.

Hond+pediatrie-1+%283%29.jpg

Post-operatief

Uil pediatrie-1 (5).jpg

Wondzorg

U kreeg een voorschrift Terracortril-oogsuspensie mee voor uw zoon. U mag dit tweemaal per dag lokaal aanbrengen op de plasser van uw zoon gedurende vijf dagen (operatiezone en onderzijde van de eikel). U zal merken dat rond de plasser geen verband werd aangebracht.

Pijn
De eerste dagen na de ingreep zal plassen wat pijnlijk zijn voor uw zoon. Het is aangeraden om hem voldoende te laten drinken om de urine te verdunnen. Pijnstilling (1g) viermaal per dag volstaat.

Activiteit
Zwemmen en baden is niet toegestaan de eerste drie weken na de ingreep. Kort douchen kan wel.

Complicaties
Indien er rood bloed uit de wonde sijpelt, is dit niet echt verontrustend. Ijsapplicatie en eventueel lichte druk met een compresje gedurende 15 minuten kan dit stelpen. Dit mag eventueel herhaald worden.

Roodheid en zwelling ter hoogte van de naad zijn onmiddellijk postoperatief nog normaal. Doch als deze toenemen en de pijn verergert, kan dit wijzen op een wondinfectie. U neemt best terug contact op met uw uroloog.


Contact

Bij aanhoudend bloedverlies neemt u contact op met de consultatie urologie op het nummer: 03 760 23 59

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60