Home > De ingrepen > Frenulotomie

Frenulotomie

Bij een frenulotomie wordt onder lokale of algemene verdoving het 'toompje' tussen de eikel de voorhuid doorgesneden. Dit kan nodig zijn zo dit te kort blijkt. 

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-30.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

Bij een frenulotomie wordt met een mesje de streng doorgesneden. Dit wordt gedaan tot er zo weinig mogelijk weefsel nog tegentrekt.

Bij pubers en volwassenen dienen de randen terug bij elkaar gebracht te worden. Hiervoor gebruikt men resorbeerbare hechtingen. De hechtingen verdwijnen dus vanzelf.

In het frenulum zit een arterie, de arteria frenularis. Bij de ingreep wordt ze dichtgebrand. Soms dient ze zelfs effectief afgebonden te worden omdat ze groot kan zijn. In elk geval groot genoeg om een bloeding na een operatie te veroorzaken.

DSC_0644.jpg

Post-operatief

Hond+pediatrie-1+%283%29.jpg

Wondzorg

U zal merken dat rond de penis geen verband werd aangebracht. U kreeg een voor- schrift Terracortril-oogsuspensie mee. U mag dit tweemaal per dag lokaal aanbrengen gedurende vijf dagen (operatiezone en onderzijde van de eikel).

De hechtingen resorberen spontaan en verdwijnen na een drietal weken.

Pijn
De eerste dagen na de ingreep zal plassen wat pijnlijk zijn. Het is aangeraden om toch voldoende te drinken om de urine te verdunnen. Pijnstilling volgens voorschrift of advies van behandelend arts.

Activiteit
Zwemmen en baden is niet toegestaan de eerste drie weken. Kort douchen kan wel.
Seksuele activiteit is niet toegestaan de eerste vier weken.

Complicaties
Er sijpelt nog wat rood bloed uit de wonde: dit is niet echt verontrustend. Ijsapplicatie en eventueel lichte druk met een compresje gedurende 15 minuten kan dit stelpen. Dit mag eventueel herhaald worden.

Roodheid en zwelling ter hoogte van de naad zijn onmiddellijk postoperatief nog normaal. Doch als deze toenemen en de pijn verergert, kan dit wijzen op een wondinfectie. U raadpleegt hiervoor best uw huisarts

Iedere ingreep brengt steeds het risico op complicaties met zich mee. Enkel de meest voorkomende worden op deze website toegelicht. Vragen in verband met complicaties richt u aan uw behandelend arts.


Contact

Bij aanhoudend bloedverlies neemt u contact op met de consultatie urologie op het nummer: 03 760 23 59

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60