Home > De ingrepen > Endometriumablatie

Endometriumablatie

Een endometriumablatie vindt plaats bij vrouwen die last ondervinden van overvloedige, eventueel ook pijnlijke menstruaties en zeer onregelmatig bloedverlies. Het bloedverlies uit de baarmoeder is afkomstig van het baarmoederslijmvlies ofwel het endometrium. Door dit slijmvlies zo goed mogelijk te verwijderen of vernietigen verdwijnt het bloedverlies geheel of wordt het teruggebracht tot aanvaardbare hoeveelheden.

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-30.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

Endometriumablatie vindt plaats onder epidurale of algemene verdoving. Aan het begin van de ingreep rekt de arts de baarmoederhals met behulp van een speculum tot deze ruim genoeg is voor het instrumentarium, de zogenaamde resectoscoop. Via de resectoscoop kijkt de arts met een camera in de baarmoeder, terwijl deze er ook door kan werken. Tijdens de ingreep vindt continue spoeling plaats om een goed zicht te bewaren en om warmte af te voeren. Het baarmoederslijmvlies wordt nu systematisch weggebrand. De ingreep duurt 15-30 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte en de vorm van de baarmoederholte. Daarna wordt de resectoscoop verwijderd en is de operatie afgelopen.

DSC_0644.jpg

Post-operatief

DSC_0664.jpg

Enkele uren na de operatie wordt u uit het ziekenhuis ontslagen. Na enkele dagen tot een week kunt u uw normale werkzaamheden weer geheel hervatten. Zelden treden in de eerste weken te ruime bloedingen of ontstekingen op.

Het is normaal dat u vaginaal bloedverlies ondervindt. Dit kan enkele weken aanhouden om dan over te gaan in een geleidelijk verminderende vaginale afscheiding. Na vier tot zes weken moet alles weer normaal zijn.


Contact

Bij vragen of problemen kan u contact opnemen met de consultatie van uw behandelend arts:
dr. Coenen: 03/776.73.30
dr. Damen: 03/298.44.44
dr. De Cleyn: 03/766.21.49
dr. Feys: 03/298.44.44
dr. Nuradi: 03/760.76.07
dr. Vanparijs: 03/760.23.68
dr. Vossen: 03/296.44.19
dr. Witters: 03/304.86.60

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60