Home > De ingrepen > Syndroom van De Quervain

Syndroom van de Quervain

Het syndroom van De Quervain ontstaat door irritatie of zwelling van de strekpezen van de duim in de tunnel ter hoogte van de pols. Hierdoor ontstaat pijn ter hoogte van de duimzijde van de pols. Gewoonlijk voelt men dit bij het maken van een vuist, bij het grijpen naar voorwerpen of bij het draaien van de pols. Pijn aan de duimzijde van de pols is het belangrijkste symptoom. Soms merkt men een zwelling aan de duimzijde van de pols en er kan soms een "hapering" optreden wanneer de duim wordt bewogen. Omwille van de pijn en zwelling kan het moeilijk zijn om de duim en de pols te bewegen.

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.

DAGZ-40.jpg

Ingreep

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. De operatie duurt niet zo lang. Het totale verblijf in het operatiekwartier kan wel een paar uur duren. Er is namelijk de voorbereiding en ook na de operatie wordt u nog even gevolgd.

Via een kleine incisie worden de pezen vrijgemaakt. Na de operatie krijgt u een kleine spalk.

Op het dagverblijf wordt uw vervolgafspraak meegegeven.


Post-operatief

Follow-up
Het is noodzakelijk om zo snel mogelijk met de vingers te bewegen. De eerste zorgen zullen door uw huisarts worden verschaft. Uw controle afspraak wordt u gegeven door de behandelend arts. Uw spalk wordt dan verwijderd. Veertien dagen na de operatie zullen de draadjes worden verwijderd door uw huisarts.

Risico’s

Soms gebeurt het dat de duim en wijsvinger na de operatie anders aanvoelen. Dit gebeurt omdat de gevoelszenuw naar deze vingers tijdens de operatie opzij werden getrokken. Dit gevoel is meestal tijdelijk.


Contact

U kan bij vragen of problemen steeds bellen naar:
het secretariaat van Care To Move: 03 778 11 11
het secretariaat van Orthokliniek: 03 500 76 30
het secretariaat van Orthoteam: 03 760 23 07

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60