Home > De ingrepen > Cystoscopie

Cystoscopie

Met behulp van een flexibele camera ingebracht via de plasbuis wordt de blaas geïnspecteerd. Op deze manier krijgt de uroloog een idee over de toestand van de blaas en kan een diagnose gesteld worden.

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-30.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

 

Een cystoscopie is een endoscopische onderzoek waarbij met een flexibele camera de blaas en de plasbuis kunnen geïnspecteerd worden. Dit kan ambulant of op het dagziekenhuis. Wanneer een cystoscopie plaatsvindt in het dagziekenhuis is dit voor het nemen van blaasbiopten. Dit is een klein stuk weefsel van de blaas dat nadien naar het labo kan verzonden worden om te onderzoeken.

DSC_0644.jpg

Post-operatief

Hond+pediatrie-1+%283%29.jpg

Pijn

De eerste dagen na de ingreep zal plassen wat pijnlijk zijn. Het is aangeraden om toch voldoende te drinken om de urine te verdunnen. Pijnstilling volgens voorschrift of advies van behandelend arts.

Complicaties
De urine zal de eerste uren vaak rood kleuren. Dit is normaal.

Wanneer uw urine telkens zeer bloederig (vergelijkbaar met rode wijn) is met beginnende klontervorming, neemt u best contact op met het secretariaat urologie. Dit komt echter uiterst zelden voor.


Contact

In geval van blijvend bloederige urine met beginnende klontervorming neemt u contact op met de consultatie urologie op het nummer: 03 760 23 59

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60