Home > De ingrepen > Conisatie

Conisatie

Een conisatie is het wegnemen van een kegelvormig stukje in de overgangszone (transformatiezone) van de baarmoederhals onder lokale of algemene verdoving.

 
 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-30.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten en vindt plaats in een behandelkamer op de raadpleging of in het chirurgisch dagcentrum.

  • U wordt onder algemene verdoving gebracht, waarna nu in de beensteunen wordt gelegd. De gynaecoloog plaatst een speculum in de schede, waardoor de baarmoederhals zichtbaar wordt.

  • Met een lusvormig schroeidraadje wordt een stukje van de baarmoederhals oppervlakte verwijderd. Dit wordt naar de patholoog verstuurd voor verder microscopisch onderzoek, het resultaat duurt één tot twee weken.

  • Daarna wordt de wonde aangestipt met de elektrische bolelektrode om het bloedverlies te stelpen. Hiermee is de procedure beëindigd.

DSC_0644.jpg

Post-operatief

DSC_0664.jpg

Na een narcose of epidurale verdoving word je in de ontwaakkamer enkele uren geobserveerd tot de verdoving uitgewerkt is. Als er geen complicaties zijn, mag je dezelfde dag weer naar huis. Het is mogelijk dat je je even wat onwel voelt.

U ervaart meestal weinig tot geen pijn, eventueel neemt u paracetamol in volgens de bijsluiter.

U kan bloedverlies hebben gelijkaardig aan een normale menstruatie, hiervoor is maandverband voldoende.

In de eerste drie weken vermijdt men best lokaal contact met de baarmoederhals: vaginale tampons, vrijen en zwemmen in een openbaar zwembad of zeewater.

De dag zelf vermijd je best zware inspanningen maar vanaf de tweede dag kan je al je activiteiten hervatten. Het is normaal dat je na een conisatie nog een paar weken wat bloedverlies hebt overgaand naar bruinverlies. Je kan best wachten met vrijen tot het bloedverlies en de gevoeligheid verdwenen zijn.


Contact

Bij vragen of problemen kan u contact opnemen met de consultatie van uw behandelend arts:
dr. Coenen: 03/776.73.30
dr. Damen: 03/298.44.44
dr. De Cleyn: 03/766.21.49
dr. Feys: 03/298.44.44
dr. Nuradi: 03/760.76.07
dr. Vanparijs: 03/760.23.68
dr. Vossen: 03/296.44.19
dr. Witters: 03/304.86.60

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60