Home > De ingrepen > Condylomen

Condylomen

Condylomen zijn goedaardige huidafwijkingen in de nabijheid van het geslachtsorgaan. Ze ontstaan na een infectie met een virus op of rondom de plaats van de infectie.

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen, begeleidt u naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Pre-operatief

Voor de ingreep dient de schaamstreek geschoren te worden. Dit kan door onze verpleegkundigen uitgevoerd worden, maar mag u ook zelf uitvoeren thuis. U dient daarbij op te letten dat de wratjes niet beschadigd geraken.


Ingreep

De ingreep gebeurt meestal onder volledige narcose maar kan ook via ruggenprik. De beslissing gebeurt in overleg met de anesthesist. De operatiestreek wordt ontsmet en steriel afgedekt. Condylomen worden na verdoving operatief verwijderd en/of door middel van elektrocoagulatie behandeld. Wratjes op moeilijk bereikbare plaatsen zoals in de plasbuis of de anus worden soms met een laser weggebrand.


Post-operatief

Nazorg

Op de plaats waar de wratjes stonden, moet de huid worden behandeld met flaminal-zalf gedurende 2 weken. Ongeveer een maand na de ingreep wordt u verwacht voor een controle raadpleging bij de uroloog.

Hygiëne

Tot een drie à viertal weken na de ingreep (tot de korstjes van de wondjes verdwenen zijn) kan u best niet gaan zwemmen. Ook een lang bad nemen is in die periode af te raden, douchen is wel toegelaten.

Seksuele betrekkingen

Wanneer de wratten na de behandeling weg zijn, betekent dit niet altijd automatisch dat het virus uit de huid is. Daarom is het van uiterst belang dat u zeker de eerste zes maanden geen onveilige seks beoefent en dus een condoom gebruikt.

DSC_0664.jpg

Contact

Bij vragen of problemen kan u contact opnemen met de consultatie urologie op het nummer: 03 760 23 59

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60