Home > De ingrepen > Besnijdenis

Besnijdenis

Een besnijdenis of circumcisie is het operatief verwijderen van een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis. Een volledige besnijdenis is het meest gebruikelijk.

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

De ingreep wordt doorgaans onder algemene narcose uitgevoerd en bij uitzondering op hogere leeftijd onder lokale verdoving. Dit neemt ongeveer dertig minuten tijd in beslag. Tijdens de ingreep wordt de huid losgemaakt van de eikel en ingekort. Daarna wordt de huid terug vastgehecht achter de rand van de eikel.


Post-operatief

U dient te worden opgehaald door een volwassen begeleider, omdat uw alertheid door de anesthesie en / of pijnstillers verminderd kan zijn.

Complicaties
Meteen na de operatie is het vaak zo dat het plassen soms wat irritatie kan oproepen. De gevoeligheid van de eikel kan tijdelijk na de ingreep toenemen en neemt meestal met de tijd af. Lokale zwelling is volledig normaal en resorbeert spontaan na enkele dagen. Om zwelling te voorkomen of te verminderen, kan het raadzaam zijn om voor een paar dagen een strakke onderbroek te dragen, waarbij de penis naar boven wordt gebracht. In geval van hardnekkig branden bij urineren, verandering van urinegeur, koorts boven 38 ° C, blijvend bloeden, pijn en moeite met plassen neemt u best contact op met de uroloog.

DSC_0664.jpg

Pijn
De ingreep vereist geen grote incisies of traumatische acties, de pijn is meestal gering en beperkt tot een paar dagen na de operatie. Een klassieke pijnstiller kan dan ingenomen worden. Overgevoeligheid van de eikel is heel frequent en neemt af met de tijd.

Mobiliteit

Na de operatie is er geen strikte bedrust nodig. Sporten (ook zwemmen) is afgeraden gedurende minimum twee weken.

De wonde
Dagelijkse wondcontrole is noodzakelijk. De wonde wordt meestal gesloten met hechtingen die spontaan resorberen. De huidincisies genezen na ongeveer tien dagen. Dikwijls wordt aangeraden om een tijd een zalf aan te brengen op de wonde. Zolang de wonde niet is genezen, is het niet aangeraden om geslachtsgemeenschap te hebben.


Contact

Bij vragen of problemen kan u contact opnemen met de consultatie urologie op het nummer: 03 760 23 59

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60