Home > Kinderdagziekenhuis > Mama en Papa > De ingrepen > Chalazion verwijderen

Chalazion verwijderen

Een chalazion is een onderhuids bultje ter hoogte van een talgklier op het ooglid. Zo´n zwelling wordt ook wel hagelkorreltje of gerstekorrel genoemd. Een chalazion is onschuldig en gaat meestal vanzelf weg binnen een aantal weken of wordt behandeld met lokale medicatie. Soms verdwijnt het bultje echter niet off wordt het groter en pijnlijk. Dan kan de zwelling verwijderd worden.

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien uw kind deze ingreep ondergaat, zal hij of zij nuchter moeten zijn. Dit betekent dat zes uur voor de opname niet gegeten mag worden en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof mag gedronken worden. Melk moet ook ten laatste 6 uur voor de opname gedronken worden. Indien u nog borstvoeding geeft, mag dit tot 4 uur voor de opname plaatsvinden. U vindt deze informatie terug op de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer uw kind medicatie voor diabetes inneemt. Inhalatiemedicatie (aerosol, puff,…) mogen niet stopgezet worden. Bij twijfel neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet de pre-anesthesievragenlijst, het informed consent en eventueel de preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal de ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-40.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft uw kind in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

Uw kind krijgt een identificatiebandje waar zijn of haar naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor de veiligheid van uw kind, is het van belang deze aan te houden gedurende het gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het kinderdagziekenhuis. Deze bevindt zich in de kinderafdeling. Wanneer u daar binnenkomt mag u de rode voetjes op de vloer volgen en u aanmelden bij het kinderdagziekenhuis. U zal door de aanwezige verpleegkundige verder begeleid worden.


Ingreep

Uw kind wordt onder een korte algemene narcose gebracht. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Het verwijderen van een chalazion doet de oftalmoloog met een kleine insnede aan de binnenkant van het ooglid. Een hechting is daar niet nodig. Wel krijgt uw kind voor even een drukverband en oogzalf op het oog. Als dit eraf is, kunnen jullie weer naar huis.

Uil pediatrie-1 (3).jpg

Post-operatief

Hond pediatrie-1 (3).jpg

Een chalazion excisie geeft normaliter geen postoperatieve pijn.

Uw kind mag de volgende dag alweer naar de kinderopvang of naar school.

Zoals afgesproken met uw oogarts heeft u na een aantal weken een controle-afspraak of meldt u na een zestal weken aan uw oogarts zo de klachten opnieuw opgetreden zijn.


Contact

Bij vragen of problemen kan u best contact opnemen met de praktijk van uw behandelend arts:

Privéconsultatie dr. Huyghe - dr. Cardoen - dr. De Wilde - dr. Janssens - dr. Veckeneer - dr. Vermorgen: 03/776.21.67
Privéconsultatie dr. Boghaert: 03/755.41.88
Privéconsultatie dr. Boven: 03/252.46.83
Privéconsultatie dr. Deckers: 052/20.20.34
Privéconsultatie dr. Jacobs: 03/224.40.70
Privéconsultatie dr. de Vin: 0498/23.72.85

U neemt best contact op wanneer u een pijnlijk en rood oog en/of een snel verminderend gezichtsvermogen heeft.

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03/760.60.00