Home > De ingrepen > Chalazion verwijderen

Chalazion verwijderen

Een chalazion is een onderhuids bultje ter hoogte van een talgklier op het ooglid. Zo´n zwelling wordt ook wel hagelkorreltje of gerstekorrel genoemd. Een chalazion is onschuldig en gaat meestal vanzelf weg binnen een aantal weken of wordt behandeld met lokale medicatie. Soms verdwijnt het bultje echter niet off wordt het groter en pijnlijk. Dan kan de zwelling verwijderd worden.

 

Belangrijke informatie

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-40.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen, begeleidt u naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

De ingreep wordt verricht onder lokale verdoving. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Het verwijderen van een chalazion doet de oftalmoloog met een kleine insnede aan de binnenkant van uw ooglid. Een hechting is daar niet nodig. Wel krijgt u voor even een drukverband en oogzalf op het oog. Wanneer dit verwijderd wordt, kan u terug naar huis.

Voor uw eigen comfort wordt aangeraden om niet zelf met de auto naar huis te rijden, maar indien noodzakelijk mag het wel.

DSC_0644.jpg

Post-operatief

 

Een chalazion verwijderen geeft normaliter geen postoperatieve pijn. U kan de volgende dag terug het werk hervatten. Zoals afgesproken met uw oogarts heeft u na een aantal weken een controle-afspraak of meldt u na een zestal weken aan uw oogarts zo de klachten opnieuw opgetreden zijn.

DSC_0664.jpg

Contact

Bij vragen of problemen kan u best contact opnemen met de praktijk van uw behandelend arts:

Privéconsultatie dr. Huyghe - dr. Cardoen - dr. De Wilde - dr. Janssens - dr. Veckeneer - dr. Vermorgen: 03/776.21.67
Privéconsultatie dr. Boghaert: 03/755.41.88
Privéconsultatie dr. Boven: 03/252.46.83
Privéconsultatie dr. Deckers: 052/20.20.34
Privéconsultatie dr. Jacobs: 03/224.40.70
Privéconsultatie dr. de Vin: 0498/23.72.85

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60

U neemt best contact op wanneer u een pijnlijk en rood oog en/of een snel verminderend gezichtsvermogen heeft.