Home > De ingrepen > Carpaal Tunnel

CarpaL tunnel

Het carpaal tunnel syndroom ontstaat doordat een zenuw (nervus medianus) ter hoogte van de pols gekneld zit. De beknelling van de zenuw ontstaat door zwelling van de pezen of het bindweefsel, waardoor de druk in de tunnel toeneemt en dus de zenuw bekneld zit in het kanaal.

 
 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.

DAGZ-40.jpg

Ingreep

De operatie gebeurt onder loco-regionale verdoving. Het gevoel in de hand blijft daarbij aanwezig maar u voelt geen pijn. Via een kleine incisie in de handpalm wordt de zenuw vrijgemaakt. De verbinding tussen de pink en duimmuis (het dak van de carpale tunnel) wordt doorgesneden, waardoor de inhoud en dan vooral de weke zenuw van de beknelling wordt verlost.Deze operatie duurt niet zo lang. Het totale verblijf in het operatiekwartier kan wel een paar uur bedragen. Er is namelijk de voorbereiding en ook na de operatie wordt u nog even gevolgd. Na de operatie heeft u meestal geen of weinig pijn.


Post-operatief

Follow-up
Uw volgende afspraak wordt u meegegeven na de ingreep. De eerste zorgen na de operatie worden door de huisarts verstrekt. Veertien dagen na de operatie zal uw huisarts of thuisverpleging de draadjes verwijderen.

Pijn
U krijgt onmiddellijk na de operatie een spalkje tegen de pijn. Het litteken kan in sommige gevallen wat gevoelig blijven gedurende een paar maanden. Dit gaat weg met geduld en door het litteken te masseren met een zalf een paar keer per dag.

Mobiliteit
Het is van essentieel belang om zo snel mogelijk de vingers te bewegen om verstijving te voorkomen. De eerste vijf weken hebt u minder kracht in de hand. U zult de vingers wel kunnen gebruiken maar wringen zal moeilijk zijn. Na die periode zal de kracht geleidelijk terug komen.


Contact

U kan bij vragen of problemen steeds bellen naar:
het secretariaat van Care To Move: 03 778 11 11
het secretariaat van Orthokliniek: 03 500 76 30
het secretariaat van Orthoteam: 03 760 23 07

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60