Home > De ingrepen > Bronchoscopie

Bronchoscopie

Bij een bronchoscopie kijkt de longarts in uw luchtwegen met behulp van een bronchoscoop. Dit kijkinstrument is een dunne flexibele slang met een lens of een kleine videocamera. Het doel is om het slijmvlies te bekijken en zo nodig weefselstukjes te nemen voor verder onderzoek.

 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Opname

DAGZ-30.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Onderzoek

U wordt in een stoel gezet of u ligt op een onderzoekstafel. De arts verdooft uw keel, mond en neusholte enkele malen met een verdovingsspray. Dit is nodig om de kokhalsreflex weg te nemen. Verdovingsspray heeft soms een bittere smaak en geeft een gevoelloze keel. Het slikken gaat moeilijker, maar is nog steeds mogelijk. Later wordt er ook nog een verdovingsvloeistof in de luchtwegen gedruppeld. Dit kan een hoestprikkel veroorzaken die echter na enkele seconden weer verdwijnt. Het onderzoek gebeurt onder lokale verdoving en wordt regelmatig gecombineerd met een lichte sedatie.

DSC_0644.jpg

Wanneer de verdoving is ingetreden, brengt de arts het instrument via de mond of de neus naar binnen. Als de slang (bronchoscoop) door de mond wordt ingebracht, krijgt u ook een bijtring in de mond. Dit is om te voorkomen dat u per ongeluk op de scoop bijt.
Gedurende het volledige onderzoek krijgt u preventief zuurstof toegediend en wordt uw zuurstofgehalte opgevolgd.

Als u vragen heeft, kunt u deze voor het onderzoek nog stellen. Tijdens het onderzoek kunt u gewoon ademen, maar niet spreken. Volg tijdens het onderzoek de aanwijzingen van de arts en verpleegkundige zo goed mogelijk op. Dit vergemakkelijkt het onderzoek.

Het onderzoek is niet pijnlijk. Het nemen van een biopt (stukje weefsel uit de luchtwegen) is pijnloos, maar er kan een kriebelig gevoel ontstaan. Zo nodig kunt u tijdens het onderzoek nog extra verdoving krijgen via de bronchoscoop.

De lokale verdoving (met lichte sedatie) en het onderzoek neemt dertig minuten in beslag.


Na het onderzoek

Soms moet u enige uren nablijven (in geval u lichte gesedeerd werd). Dit kan de rijvaardigheid beïnvloeden. U mag daarom niet alleen naar huis gaan. Voorzie dus steeds een begeleider.

Het is belangrijk dat u tot twee uur na het onderzoek niet eet of drinkt. De verdoving in de keel is niet uitgewerkt en u zou zich ernstig kunnen verslikken. Het kan zijn dat u een tijdje een geïrriteerd gevoel in uw keel hebt en wat moeilijk slikt.

Na het onderzoek kunt u bloederig slijm ophoesten. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, het dient wel te verdwijnen binnen de één tot twee dagen.

Soms kunt u de avond van het onderzoek wat koorts krijgen. Als het de volgende dag nog niet over is, neem dan contact op met uw huisarts of longarts.

DSC_0664.jpg

Contact

Bij vragen of problemen kan u de consultatie longziekten bereiken op het nummer: 03/760.23.27
Voor dringend zaken bereikt u de longarts van wacht via het spoed: 03/760.60.00