Home > De ingrepen > Borstaugmentatie

Borstaugmentatie

Bij een borstvergroting of augmentatie worden meestal prothesen gebruikt om grotere en vollere borsten te verkrijgen. Een borstvergroting is eveneens geschikt om borsten die verslapt zijn na zwangerschap, ouderdom of vermagering te corrigeren.

 
 

Belangrijke informatie

Nuchterbeleid: indien u deze ingreep ondergaat, dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u zes uur voor de opname niet gegeten heeft en tot twee uur voor opname maximaal een half glas heldere vloeistof drinkt. Bekijk ook de infofiche.

Medicatie: u zet de inname van uw medicatie stop zoals afgesproken met uw behandelend arts. Wees voornamelijk aandachtig wanneer u bloedverdunnende medicatie en/of medicatie voor diabetes inneemt. Bij twijfel kan u de achterkant van uw pre-anesthesievragenlijst consulteren of neemt u contact op met uw behandelend arts.

Preoperatieve documenten: vergeet zeker niet uw pre-anesthesievragenlijst, uw informed consent en eventueel uw preoperatieve onderzoeken mee te nemen naar het ziekenhuis.

Begeleiding: indien u enige vorm van verdoving ondergaat, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet actief deelnemen aan het verkeer. De eerste nacht na de ingreep of behandeling mag u bovendien niet alleen blijven. U dient ervoor te zorgen dat tijdens de eerste nacht steeds een volwassene bij u is.

Indien u bovenstaande voorzorgen niet neemt, zal uw ingreep niet kunnen doorgaan. Het is dus ten strengste aangewezen dat u deze nakomt.


Pre-operatief

Een borstvergroting kan uitgevoerd worden met behulp van een zacht en natuurlijk aanvoelend silicone implantaat of met behulp van lichaamseigen vetweefsel (lipofilling). Bij een eerste consultatie bespreekt uw arts beide opties uitgebreid en kan u samen tot een keuze komen die het beste bij uw lichaam past. Het soort implantaat en de incisie of toegangsweg zal eveneens in samenspraak bepaald worden.

DSC_0544.jpg

Opname

DAGZ-40.jpg

Voor een goede werking van de dienst en een optimale dienstverlening is het belangrijk dat u op tijd naar het ziekenhuis komt.

U schrijft zich in aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Vervolgens gaat u naar de inschrijvingsbalie waar de administratieve kant van uw opname geregeld wordt.

U krijgt een identificatiebandje waar uw naam, voornaam en geboortedatum op vermeld worden. Voor uw eigen veiligheid houdt u deze aan gedurende uw gehele ziekenhuisverblijf.

Na de inschrijving mag u zich begeven naar het dagziekenhuis waar u zich aanmeldt aan de balie en verder wacht in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u daar ophalen. U wordt begeleid naar uw kamer en zorgt voor de verdere voorbereiding.


Ingreep

Incisie

Het implantaat wordt geplaatst via een insnede in de borstplooi of een insnede in het tepelhof. Beide incisies geven een goede toegang om het implantaat nauwkeurig te plaatsen. De incisie wordt met zorg opnieuw gehecht opdat mooie en onopvallende littekens verkregen worden.

Implantaat

Er wordt steeds gewerkt met de nieuwste generatie silicone implantaten die zacht en natuurlijk aanvoelen. De vulling van de implantaten bestaat uit ‘cohesive gel’ wat betekent dat de silicone zich niet in het lichaam zal verspreiden bij een eventuele lekkage.

Het omhulsel van de prothese kan glad of ruw zijn. Meestal zal gekozen worden voor een ruw omhulsel omdat de prothese beter op zijn plaats blijft en omdat het risico op kapselcontractuur wordt verminderd.

De vorm van een implantaat kan rond of druppelvormig (anatomisch) zijn. De keuze van de vorm wordt voornamelijk bepaald door uw lichaamsbouw en de vorm van de borst. Het soort implantaat en het volume zal uitvoerig besproken worden tijdens een inleidende consultatie en zal in samenspraak gekozen worden.


Contact

Bij vragen of problemen kan u contact opnemen met de consultatie plastische heelkunde op het nummer: 03 760 75 37

In geval van dringende zorgverlening, kan u contact opnemen met dienst Spoedgevallen op het nummer: 03 760 60 60